With the extra competition on the rise, we are here to provide you Math Speed Booster Quiz to increase your speed in the Quant Section. Time management is one of the most important tasks in all competitive examinations. We all struggle to attempt maximum questions in the given time to have a niche over other competitors.

Quantitative aptitude is considered to be one of the toughest parts of any competitive exam. Although most of the candidates are afraid of this section, it can be the most scoring subject if prepared off well and attempted within the given time limit. In order to master this section of the examination, a few core skills need to be developed out of which Speed is a must.

Advertisement

Follow Us

Practice 50+ English Reading Comprehension : Click Here

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 15 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Information

Math Speed Booster Quiz for SBI Clerk, SBI PO, RBI, IBPS PO/Clerk/RRB/SO & other Banking & competitive exams 2020. Attempt free online mock tests to practice Quantitative Aptitude questions with multiple choice answers.

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 15 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Average score

Your score

Categories

Not categorized0%

New Pattern Quadratic Equations0%

Number Series0%

Simplification0%

Your result has been entered into leaderboard

Loading

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Answered

Review

Question 1 of 15

1. Question

Category: Simplification

√? + 15² = 235

Correct

Incorrect

Question 2 of 15

2. Question

Category: Simplification

2.03% of 1400 + 4.2% of 450 = ?

Correct

Incorrect

Question 3 of 15

3. Question

Category: Simplification

83% of 2350 = ?

Correct

Incorrect

Question 4 of 15

4. Question

√8281 = ?

Correct

Incorrect

Question 5 of 15

5. Question

Category: Simplification

63)² – (12)² = ?

Correct

Incorrect

Question 6 of 15

6. Question

Category: New Pattern Quadratic Equations

Quantity I: The age of teacher, if the average age of 36 students is 14. When teacher‘s age is included the average increases by 1.

Quantity II: The age of teacher, if the average age of 19 students is 35. When teacher‘s age is included the average increases by 0.5.

Correct

Solution: I A=a +or – nd 14+ (37*1) =14+37=51yrs. II 35 + (20*0.5) =35+ 10=45yrs.

Incorrect

Solution: I A=a +or – nd 14+ (37*1) =14+37=51yrs. II 35 + (20*0.5) =35+ 10=45yrs.

Question 7 of 15

7. Question

Category: New Pattern Quadratic Equations

Quantity I: Profit Percentage , if Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6.

Quantity II: Profit Percentage, if 100 toys are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen.

Correct

Solution: I If the no of article bought is LCM of 6 and 5 is 30 CP of 30 articles =5/6*30=Rs25

SP of 30 articles =6/5*30=Rs36

Profit 36-25=11

Profit %ge =11/25 *100=44%

II CP of 1 toy =350/100=3.50

SP of 1toy = 48/12 =4.

Profit=4-3.5=0.5.

Profit %ge (0.5/3.5) *100=14 2/7%

Incorrect

Solution: I If the no of article bought is LCM of 6 and 5 is 30 CP of 30 articles =5/6*30=Rs25

SP of 30 articles =6/5*30=Rs36

Profit 36-25=11

Profit %ge =11/25 *100=44%

II CP of 1 toy =350/100=3.50

SP of 1toy = 48/12 =4.

Profit=4-3.5=0.5.

Profit %ge (0.5/3.5) *100=14 2/7%

Question 8 of 15

8. Question

Category: New Pattern Quadratic Equations

Quantity I: On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

Quantity II: A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. The selling price is:

Correct

I. C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720. CP of 1 ball = 720/12=Rs60.

II. SP =85% of 1400 =85/100*1400 =Rs1190.

Incorrect

I. C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720. CP of 1 ball = 720/12=Rs60.

II. SP =85% of 1400 =85/100*1400 =Rs1190.

Question 9 of 15

9. Question

Category: New Pattern Quadratic Equations

Quantity I: A and B together can do a piece of work in 4 days. If A alone can do the same work in 6 days, then B alone can do the same work in? Quantity

II: A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?

Correct

Solution:

I. B work= 1/4 – 1/6 = 2/24 ==> 12 days

II. A‘s 1hr work 1/4 . (B+C‘s) 1 hr work 1/3. (A+C‘s) 1hr work 1/2. A+B+C 1hr work = 1/4+1/3=7/12. B‘s work =7/12 – 1/2=1/12 12hours.

Incorrect

Solution:

I. B work= 1/4 – 1/6 = 2/24 ==> 12 days

II. A‘s 1hr work 1/4 . (B+C‘s) 1 hr work 1/3. (A+C‘s) 1hr work 1/2. A+B+C 1hr work = 1/4+1/3=7/12. B‘s work =7/12 – 1/2=1/12 12hours.

Question 10 of 15

10. Question

Category: New Pattern Quadratic Equations

Quantity I: A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed of the tour is:

Quantity II: A went from P to Q with the speed of 60km/hr. and return back with the speed of 90km/hr. Find the average speed.

Correct

Solution:

I. Total time taken = (160/64 + 160/80) =9/2hrs Then avg speed =320/(9/2) =320*2/9= 71.11km/hr.

II. (2*60*90)/150=72km/hr.

Incorrect

Solution:

I. Total time taken = (160/64 + 160/80) =9/2hrs Then avg speed =320/(9/2) =320*2/9= 71.11km/hr.